Založ si blog

Prečo sa Veľká noc volá Veľká noc?

Medzi „správnymi kresťanmi“ platí, že Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším sviatkom. Čo vieme o jeho pozadí, význame a súvislostiach? Ako by sme odpovedali na otázky, ktoré by nám mohlo položiť dieťa vo veku škôlkara, povedzme:

 

Prečo sa to slávime volá Veľká noc? Prečo malý Áronko svätí nejaký pesach a mali ho už v pondelok? Chodil malý Ježiško so svojím otcom šibať? Prišli oblievať aj pannu Máriu? Jedli aj oni údené s chrenom? K akému náboženstvu patrila Morena?

 

Čudné otázky?! To viete, deti skúmajú všetko čo počujú, a chcú vedieť, čo z toho je pravda. My sme už z toho vyrástli. Nám je to v podstate jedno, hlavne že sú štyri dni voľna….Ale dôverne: nie je to naozaj trápne, keď niekto nevie vysvetliť čo vlastne a koho tým slávi?

Ježiš neznámy …, 1. časť

03.05.2011

„Treba sa dať pokrstiť?“ Vedeli ste, že Ježišovi rodičia nedali svojho syna po narodení pokrstiť? Ježiš v svojom učení tiež nikdy krst s narodením dieťaťa nespájal a požiadavku na krst detí nenájdeme na žiadnom mieste v evanjeliách ani ostatných knihách Nového Zákona. Čo potom Ježiš od svojich stúpencov žiadal, ak im povedal „učte všetky národy [...]

Ježiš hovoril aj o zemetraseniach….

14.03.2011

Zemetrasenia existovali odvždy. Určite boli aj v časoch, kedy po Zemi chodil a vyučoval tesár z Nazaretu. A predsa sa raz o takomto „banálnom“ prírodnom jave vyjadril vo veľmi výnimočnej súvislosti. Bolo to v rozhovore ktorého podrobný záznam je v troch evanjeliách. Priamy účastník, apoštol Matúš, uvádza, čo zmienke o zemetrasení predchádzalo: „Keď [...]

„Strážna veža“ prekročila náklad 42 miliónov

03.02.2011

Časopis „Strážna veža“ (The Watchtower, angl.) je držiteľom celého radu vydavateľských rekordov. Začiatkom roka 2011 však boli základné z nich opäť prekonané. Tento časopis vydávajú Jehovovi svedkovia, skôr známi ak Bádatelia Biblie, nepretržite od roku 1879. K neobvyklému názvu periodika poskytujú vydavatelia toto vysvetlenie: „V minulosti strážne veže [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

jeden

Nygdy nehovor nygdy!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 14312x
Priemerná čítanosť článkov: 2862x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy