Ježiš hovoril aj o zemetraseniach….

14. marca 2011, jeden, Pod drobnohľadom

Zemetrasenia existovali odvždy. Určite boli aj v časoch, kedy po Zemi chodil a vyučoval tesár z Nazaretu. A predsa sa raz o takomto „banálnom“ prírodnom jave vyjadril vo veľmi výnimočnej súvislosti. Bolo to v rozhovore ktorého podrobný záznam je v troch evanjeliách. Priamy účastník, apoštol Matúš, uvádza, čo zmienke o zemetrasení predchádzalo:

 

„Keď Ježiš vyšiel z (jeruzalemského) chrámu a odchádzal, pristúpili k nemu jeho učeníci a ukazovali mu chrámové stavby. On im však povedal: „Vidíte toto všetko? Veru, hovorím vám: Nezostane tu kameň na kameni; všetko bude zborené.“ Keď potom sedel na Olivovej hore a boli sami, pristúpili k nemu učeníci a spýtali sa ho: „Povedz nám, kedy to bude a aké bude znamenie tvojho príchodu a konca sveta?“

 

V odpovedi Ježiš uviedol najmenej deväť situácií, stavov alebo udalostí. Napríklad vystúpenie záchrancov sveta, bojové stretnutie mnohých národov, nedostatok potravín, zabíjanie nasledovníkov Krista, nebývalé odpadnutie od viery a nebývalé rozšírenie bezprávia, množstvo jednotlivcov bez lásky k blížnemu… A jednou z nich mali byť aj „zemetrasenia“ na viacerých miestach, alebo „veľké zemetrasenia“ ako sa píše v paralelnej správe evanjelistu Lukáša.

 

Ktoré zemetrasenie bude to, čo bude predchádzať opätovnému príchodu Ježiša Krista? To ktoré ľudstvo zažije súčasne s inými znameniami o ktorých už bola reč? Okrem iných by tu mal byť aj výskyt ľudí, ktorí budú „hlásať evanjelium o kráľovstve na svedectvo“…. Že by potom práve oni poznali odpovede?