Založ si blog

Prečo sa Veľká noc volá Veľká noc?

Medzi „správnymi kresťanmi“ platí, že Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším sviatkom. Čo vieme o jeho pozadí, význame a súvislostiach? Ako by sme odpovedali na otázky, ktoré by nám mohlo položiť dieťa vo veku škôlkara, povedzme:

 

Prečo sa to slávime volá Veľká noc? Prečo malý Áronko svätí nejaký pesach a mali ho už v pondelok? Chodil malý Ježiško so svojím otcom šibať? Prišli oblievať aj pannu Máriu? Jedli aj oni údené s chrenom? K akému náboženstvu patrila Morena?

 

Čudné otázky?! To viete, deti skúmajú všetko čo počujú, a chcú vedieť, čo z toho je pravda. My sme už z toho vyrástli. Nám je to v podstate jedno, hlavne že sú štyri dni voľna….Ale dôverne: nie je to naozaj trápne, keď niekto nevie vysvetliť čo vlastne a koho tým slávi?

Ježiš neznámy …, 1. časť

03.05.2011

„Treba sa dať pokrstiť?“ Vedeli ste, že Ježišovi rodičia nedali svojho syna po narodení pokrstiť? Ježiš v svojom učení tiež nikdy krst s narodením dieťaťa nespájal a požiadavku na krst detí nenájdeme na žiadnom mieste v evanjeliách ani ostatných knihách Nového Zákona. Čo potom Ježiš od svojich stúpencov žiadal, ak im povedal „učte všetky národy [...]

Ježiš hovoril aj o zemetraseniach….

14.03.2011

Zemetrasenia existovali odvždy. Určite boli aj v časoch, kedy po Zemi chodil a vyučoval tesár z Nazaretu. A predsa sa raz o takomto „banálnom“ prírodnom jave vyjadril vo veľmi výnimočnej súvislosti. Bolo to v rozhovore ktorého podrobný záznam je v troch evanjeliách. Priamy účastník, apoštol Matúš, uvádza, čo zmienke o zemetrasení predchádzalo: „Keď [...]

„Strážna veža“ prekročila náklad 42 miliónov

03.02.2011

Časopis „Strážna veža“ (The Watchtower, angl.) je držiteľom celého radu vydavateľských rekordov. Začiatkom roka 2011 však boli základné z nich opäť prekonané. Tento časopis vydávajú Jehovovi svedkovia, skôr známi ak Bádatelia Biblie, nepretržite od roku 1879. K neobvyklému názvu periodika poskytujú vydavatelia toto vysvetlenie: „V minulosti strážne veže [...]

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

jeden

Nygdy nehovor nygdy!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 14320x
Priemerná čítanosť článkov: 2864x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy