Založ si blog

Prečo sa Veľká noc volá Veľká noc?

Medzi „správnymi kresťanmi“ platí, že Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším sviatkom. Čo vieme o jeho pozadí, význame a súvislostiach? Ako by sme odpovedali na otázky, ktoré by nám mohlo položiť dieťa vo veku škôlkara, povedzme:

 

Prečo sa to slávime volá Veľká noc? Prečo malý Áronko svätí nejaký pesach a mali ho už v pondelok? Chodil malý Ježiško so svojím otcom šibať? Prišli oblievať aj pannu Máriu? Jedli aj oni údené s chrenom? K akému náboženstvu patrila Morena?

 

Čudné otázky?! To viete, deti skúmajú všetko čo počujú, a chcú vedieť, čo z toho je pravda. My sme už z toho vyrástli. Nám je to v podstate jedno, hlavne že sú štyri dni voľna….Ale dôverne: nie je to naozaj trápne, keď niekto nevie vysvetliť čo vlastne a koho tým slávi?

Ježiš neznámy …, 1. časť

03.05.2011

„Treba sa dať pokrstiť?“ Vedeli ste, že Ježišovi rodičia nedali svojho syna po narodení pokrstiť? Ježiš v svojom učení tiež nikdy krst s narodením dieťaťa nespájal a požiadavku na krst detí nenájdeme na žiadnom mieste v evanjeliách ani ostatných knihách Nového Zákona. Čo potom Ježiš od svojich stúpencov žiadal, ak im povedal „učte všetky národy [...]

Ježiš hovoril aj o zemetraseniach….

14.03.2011

Zemetrasenia existovali odvždy. Určite boli aj v časoch, kedy po Zemi chodil a vyučoval tesár z Nazaretu. A predsa sa raz o takomto „banálnom“ prírodnom jave vyjadril vo veľmi výnimočnej súvislosti. Bolo to v rozhovore ktorého podrobný záznam je v troch evanjeliách. Priamy účastník, apoštol Matúš, uvádza, čo zmienke o zemetrasení predchádzalo: „Keď [...]

„Strážna veža“ prekročila náklad 42 miliónov

03.02.2011

Časopis „Strážna veža“ (The Watchtower, angl.) je držiteľom celého radu vydavateľských rekordov. Začiatkom roka 2011 však boli základné z nich opäť prekonané. Tento časopis vydávajú Jehovovi svedkovia, skôr známi ak Bádatelia Biblie, nepretržite od roku 1879. K neobvyklému názvu periodika poskytujú vydavatelia toto vysvetlenie: „V minulosti strážne veže [...]

Kuba

Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

05.05.2024 14:30

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa údajne pripojili k ruským ozbrojeným silám stovky Kubáncov, vyplýva z uniknutých dokumentov.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

05.05.2024 14:00

Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom, predsedom vlády a parlamentu.

USA, Ukrajina, tanky, Abrams, vojna

Tisíce vojakov zabíja rakovina. Môžu za to zbrane s ochudobneným uránom?

05.05.2024 14:00

Ochudobnený urán, ktorý je zložkou protitankových striel, u vojakov údajne spôsobuje nádorové ochorenia. Sporná munícia sa pritom stále využíva - aj vo vojne na Ukrajine.

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

jeden

Nygdy nehovor nygdy!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 14335x
Priemerná čítanosť článkov: 2867x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy